Yogaflex

Mai multe despre afectarea articulaţiilor

• Ce se întâmplă când articulaţiile se deteriorează?

Primul semn este durerea articulară. Durerea poate apărea la orice articulaţie afectată. Apare mai ales când faceţi mişcare sau când articulaţia este suprasolicitată. Puteţi simţi durere după o perioadă de repaus, când reluaţi mişcarea. Dacă articulaţia se inflamează durerea este mai intensă şi uneori se va înroşi. Într-un stadiu mai avansat articulaţia îşi pierde mobilitatea şi veţi simţi durere şi în repaus, sau şi în timpul nopţii.

La persoanele în vârstă artroza este principala sursă de durere articulară. Artroza este în majoritatea cazurilor consecinţa ruperii echilibrului care există în mod normal între rezistenţa ţesuturilor articulare, în special a cartilajului articular şi solicitările mecanice ale acestor ţesuturi.

Creşterea frecvenţei artrozei cu vârsta, afectarea a multiple articulaţii, lipsa corelării între afectarea anatomică-manifestări clinice se adaugă complexităţii problemei. Astfel, numai 50% din artroze sunt simptomatice iar evoluţia lor este variabilă de la un individ la altul.

Evaluarea artrozei şi a gravităţii sale, potenţialul său de avansare, incapacitatea funcţională, eficacitatea tratamentului propus este un subiect complex care nu are încă un răspuns precis. De aceea consultaţi medicul pentru a primi îndrumarea potrivită.

• Persoanele afectate mai frecvent

La persoanele în vârstă, peste 60 ani, artroza este mult mai frecvent întâlnită. Rareori persoanele sub 40 ani se plâng de dureri articulare.

Femeile sunt mai frecvent afectate cu toate că nu se ştie clar cauza.

Anumite persoane care se nasc cu malformaţii articulare sau cu cartilaj defect sunt mai susceptibile să dezvolte afecţiuni articulare degenerative.

Traumatismele articulare, cum ar fi cele care se produc în anumite activităţi sportive (fotbal, tenis, ski) sau în urma unui accident pot creşte riscul de dezvoltare a artrozei.

Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai frecvent afectate deoarece se exercită o suprasolicitare mecanică pe articulaţiile membrelor inferioare care susţin greutatea corpului.

Dacă desfășuraţi o activitate care presupune mişcări repetitive sau care exercită stres asupra unei articulaţii poate predispune la dezvoltarea artrozei.

Alte boli cum ar fi guta, poliartrita reumatoidă, boala Paget sau artrita septică creste riscul bolii artrozice.

• Ce puteţi face?

Nu există tratament care vindecă artroza dar vă poate ajuta să reduceţi durerea şi să menţineţi articulaţiile mobile astfel încât să puteţi desfăşura activităţile zilnice obişnuite.

Tratamentul medicamentos de referinţă este antialgic şi antiinflamator dar care nu acţionează decât simptomatic iar consumul lor pe termen lung implică riscuri semnificative pentru sănătate. De aceea se recomandă şi tratament cu antiartrozice simptomatice cu acţiune lentă cum sunt şi glucozamina şi condroitina în cure prelungite.

Tratamentul artrozei este multifactorial şi personalizat de la caz la caz în funcţie de stadiul bolii, nivelul durerii, handicapul funcţional, evoluţia procesului artrozic dar în acelaşi timp adaptat pacientului. De aceea consultaţi un specialist pentru a primi recomandările potrivite situaţiei dumneavoastră.

2014 © Ambrosia Bioscience Ambrosia